Hoe overleef je je proefwerkweek?

Hey allemaal!

Vandaag heb ik wéér een extra blogpost voor jullie! Bij mij is ‘ie afgelopen woensdag gestart: mijn proefwerkweek. Dit is al de tweede proefwerkweek van mijn schooljaar en gedurende mijn schooljaren heb ik geleerd hoe ik deze afschuwelijke week overleef. Speciaal voor jullie heb ik mijn tips op een rijtje gezet. Lees je mee?

1. Begin op tijd

Dit zal je misschien vaak gehoord hebben, maar het helpt écht. In HAVO 1 hoorde ik dit vaak en dacht ik altijd: ach, ik kan het ook best de avond van tevoren. Maar nee, dit levert zóveel stress op. Ik ben stiekem best een beetje een stresskip en kan zomaar dagenlang met die ene taak in mijn hoofd rondlopen. Als je een proefwerkweek hebt vlak na de vakantie, maak dan samenvattingen in de vakantie. Ik weet dat je eigenlijk je vrije tijd liever ergens anders zou willen besteden, maar je bespaart er zoveel tijd mee. Zorg dus dat je op tijd begint en niet de dag van tevoren nog 10 bladzijdes in je hoofd moet zien te stampen.

 

2. Maak een duidelijk overzicht voor jezelf van al je toetsen

Schrijf duidelijk op welke toetsen je welke dag hebt en wat je daarvoor moet leren. Zo vergis je je niet in de dag en de leerstof. Hang dit boven je bureau of stel de foto in als je achtergrond van je telefoon. Altijd handig.

 

3. Plannen

Dit is misschien wel the key to success. Begin een aantal weken van tevoren met plannen,  niet de avond voor je eerste toets. Al plan je een maand van tevoren, het is zoveel overzichtelijker voor jezelf. Schrijf voor elke dag duidelijk op welke paragrafen je gaat leren en hoe lang je daar maximaal aan mag besteden. En wat ook handig is, geef activiteiten aan in je planner (denk aan verjaardagen, training voor je hobby). Zo kan je makkelijk zien als je een keer minder tijd hebt om te leren en kan je daar dus rekening mee houden. Ik plan zelf in mijn Mascha Planner, die ik echt heel erg fijn vind.

 

4. Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd

Wanneer het enorm druk in mijn hoofd is, is mijn kamer ook een rommel. Rommel zorgt voor stress. Als er veel papieren over je bureau/leerplek verspreid liggen, raak je snel afgeleid. Zorg dat enkel je samenvatting, leerboek, één pen en een marker op je bureau liggen.

 

5. Zorg voor pauzes tussen je leersessies door en wissel vakken af

Niemand kan nog goed nadenken na 3 uur achter elkaar leren. Zet een timer op je telefoon en stop bijvoorbeeld na één uur leren. Neem dan een kwartiertje of halfuur de tijd om een lekker kopje thee te drinken en een korte YouTube video te kijken. Zet ook een timer voor die pauze, zodat je niet stiekem langer pauze houdt. Ook is het niet erg fijn om twee uur voor hetzelfde vak te leren, dus wissel ook je vakken af.

6. Leg je telefoon of andere devices in een andere ruimte

Eerlijk is eerlijk, dit deed ik in de eerste ook nooit. Nu ik ondertussen in de derde zit, leg ik m’n telefoon altijd in een andere ruimte. Als ik dan héél per ongeluk een keer niet m’n telefoon wegleg, heb ik gelijk spijt. Ik ga dan nooit geconcentreerd bezig met mijn leerwerk. Het klinkt misschien stom en is best een beetje vervelend, maar just do it. Je bent zoveel sneller klaar met je leerwerk! En, in de pauzes kan je natuurlijk gewoon even op je telefoon, haha.

 

7. Vroeg slapen = meer energie

In mijn proefwerkweek ga ik meestal vroeg slapen. Ook al heb ik de volgende ochtend mijn toets pas rond 11:00 uur, ik ga toch vroeg slapen. Zo heb ik genoeg rust gehad en kan ik met frisse energie de toetsen maken. Het is ook niet handig om nog tot in de nacht te leren. Je word er alleen maar heel moe van en je onthoudt weinig tot helemaal niets. Als je nog niet alles kent, ga lekker vroeg slapen en sta de volgende dag gewoon eerder op. In de ochtend onthoud je het veel beter en zo leer je toch nog alles wat je moet weten.

 

Hopelijk ga je met mijn 7 tips je proefwerkweek overleven en al je toetsen killen! Zoals ik al zei zit ik nu middenin mijn proefwerkweek. Hij is afgelopen woensdag begonnen en aankomende dinsdagmiddag ben ik dan eindelijk klaar. Ik ben stiekem best wel heel erg trots dat ik ondanks dat ik proefwerkweek heb, ik zelfs extra artikels online zet! Dit is nu al mijn derde artikel van deze week. Anyways, ik dwaal een beetje af.

Met welke ultieme tip overleef je jouw proefwerkweek?

Als jij ook in je proefwerkweek zit wens ik je heel erg veel succes! En als de proefwerkweek voorbij is kunnen we weer volop Netflixen. Laten we ons maar vasthouden aan die gedachte, haha.

Bedankt voor het lezen en tot zaterdag! Liefs, Kayleigh

 

2 gedachten over “Hoe overleef je je proefwerkweek?

Leave some love ★

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s